pihlajankevari

pihlajankevari

2.7.2010

Metallista suunnistusta Suomen suvessa


Varoitus: seuraava teksti on kirjoitettu musiikillisesti sietämättömän rajoittuneesta näkökulmasta. Dinosaurukset tulevat myös kolistelemaan esiin.


Metalli kirskuu suomalaisessa suviyössä edelleen kiitettävästi, vaikka kuumin "hevibuumi" onkin tainnut jäädä taakse. Enää ei jokainen hirvenpään mittainen mopopoika tule vastaan Anthrax-paidassa sormet "hevitervehdykseen" kipsattuina. Mikä helpotus meille syksystä syksyyn raskasta elämää viettäville.

Nyt lähdetään loppukesäksi reissuun festarireppu täynnä paksuja kirjoja ja aivot analyysivalmiina. Lopusta löydät luettelon, josta näet mitä pitää pakata mukaan.

Metallica ei tule tänä kesänä Suomeen lainkaan, mutta eroahdistusta helpottamaan löytyy onneksi useampia teoksia, joissa kerrotaan Cliff Burtonin kuolemaan johtanut onnettomuus ja Enter Sandmanin synty.
Thrash-metallin toisesta suuruudesta Megadethistä (Tuska-festivaali, Helsinki 4.7.) ei ikävä kyllä löydy luettavaa yhtä hyvin. Joel McIverin "Metallica"-opuksesta voi kuitenkin selvittää pääkohdat myös siitä, miten Dave Mustaine käväisi varhaisessa Metallicassa, sai potkut oikuttelunsa vuoksi ja oli asiasta katkera seuraavat 20 vuotta. Ainakin. Siis sama mies, joka on luonut maineensa loistavilla riffeillä, terävillä sanoituksilla ja ikioman bändinsä keulilla. Mustainen mutkikkaista mielenmaisemista tietäisi mielellään lisääkin, mutta täytyy vain odottaa että joku riittäväinen paksunahkainen uskaltautuu Megadethin biografistiksi.

Thrashin neljään suureen lukeutuvat myös Slayer ja Anthrax (Sonisphere, Pori 8.8.), joista Slayer on jo saanut suomennetun historiikkinsa. Kirjan tekijänä on samainen Metallica-historioitsija Joel McIver, joten Metallica-kirjan lukenut pääsee solahtamaan varsin tuttuun sabluunaan.

Thrash-kuninkaat eivät suinkaan ole olleet puhtoisia poikia, mutta risaisten farkkujen ja runttaavan musiikin ohella he ovat halunneet julistaa asennettaan sanoituksilla, joihin on ainakin haettu yhteiskuntakriittisiä teemoja. Jos taas halutaan vaihtaa bailuvaihde häpeämättömästi viitoselle ja antaa länsirannikon auringon helliä pörröisiä kutreja, meille tarjoutuvat Slash (Ruisrock, Turku 11.7.) ja etenkin Mötley Crüe (Sonisphere 8.8.). Näiden herrojen elämäkerrat tosin kertovat jo kovinkin karua kieltä siitä, mitä seuraa sitten kun bileet ovat ohitse. Kuten ruumiita ja vuorokausia vaatekomerossa.

Sekoilusta pitkän oppimäärän on suorittanut myös Ozzy Osbourne (Ruisrock 9.7.), jonka tarinaa on dokumentoitu jo useassakin kirjassa. Jos ottaa rinnakkaislukuun vaikkapa tuoreen "Minä, Ozzy" -elämäkerran, vaimon Sharon Osbournen elämäkerran ja meille jo kovin tutuksi tulleen Joel McIverin Sabbath bloody Sabbath -kirjan, huomaa että hyvä juttu voidaan kirjoittaa vieläkin paremmaksi ainakin kolmella eri tavalla.

Ozzysta on tullut vanhemmiten lähes raitis ja miltei säntillinen, kuten myös kauhurockin isoisästä Alice Cooperista (Sonisphere 8.8.). Elämäkerta valottaa, millaiset ovat olleet Cooperin 12 askelta golfaddiktiksi. Huh.

Onneksi meillä on myös aina luotettava ja lähinnä urheiluun addiktoitunut Iron Maiden (Sonisphere 8.8.). Mick Wallin "Run to the hills" -biografia on hiukan turhankin siloteltu ja virallinen. Sen sijaan Ross Halfinin "Iron Maiden" -valokuvakirja kertoo "ihan tavallisten brittijätkien" yhtyeestä paikoin enemmän kuin tuhat sanaa.

Jos olet jäänyt suremaan Deep Purplen Suomen-keikkojen peruuntumista, voimme lohduttaa sinua sillä, että Kurikan kirjastoon hankittu ihan ensimmäinen blu ray-levy on - TA-TA-RAA - Deep Purplen "Live at Montreux"! Menivät sitten samaan paikkaan sen äänittämään, missä kerran Purplelta äänityspaikka poltettiin. Lisätiedot kappaleesta Smoke on the water.
Raskasta suvea!

Hirmusen hevihenkinen kesälukemisto (kaikki löytyvät Kranneista!):
Cooper, Alice: Alice Cooper, golfhirviö : rokkarin 12 askelta golfaddiktiksi
Halfin, Ross: Iron Maiden
Halfin, Ross: Metallica kuvina
Ingham, Chris: Inside Metallica : tarinat laulujen takana
McIver, Joel: Metallica : thrashtitaanien matka maailman mahtavimmaksi metallibändiksi... ja mitä sitten tapahtui
McIver, Joel: Sabbath bloody Sabbath
McIver, Joel: Slayer
Mötley Crüe : the dirt = Törkytehdas
Osbourne & Ayres: Minä, Ozzy
Osbourne, Sharon: Täysillä : omaelämäkerta
Sixx, Nikki: Heroiinipäiväkirja
Slash & Anthony Bozza: Slash
Wall, Mick: Iron Maiden : Run to the hills
-Paula R
Kuvitus: ttt

1 kommentti:

  1. On todella hienoa että kirjastossa on musiikillisia ihmisiä. Lisää vain!

    VastaaPoista