pihlajankevari

pihlajankevari

3.2.2016

Lainaus- ja kävijämäärät kasvussa vuonna 2015

Kurikan kaupunginkirjaston tilastot vuodelta 2015 ovat valmistumassa. Tilastojen tutkiminen on ollut todella ilahduttavaa, sillä ne osoittivat monessa suhteessa myönteistä kehitystä.

Kurikan kirjastoista tehtiin 235 076 lainausta. Lainaus kasvoi peräti seitsemällä prosentilla edellisvuodesta. Kirjoja lainattiin Kurikan kirjastoista 2,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014. E-kirjoja tarjottiin asiakkaille, mutta niiden käyttö jäi edelleen vähäiseksi. Asiakkaamme eivät ole hylänneet perinteistä musiikkiäänitettäkään, vaan niiden lainaus kasvoi 17,3 %. Erityisesti kasvussa olivat elokuvien ja konsolipelin lainaukset. Lainauksia kertyi 17,17 jokaista kurikkalaista kohti, joka on hieman valtakunnallista keskitasoa enemmän.

Kirjastoissa käyntiin 117 800 kertaa. Käynnit lisääntyivät edellisvuodesta lähes neljä prosenttia. Pääkirjaston kävijämäärä laski hieman, kun syksystä alkaen yhteiskoulun oppilaat eivät saaneet koulupäivän aikana enää käydä kirjastossa itsenäisesti. Oppilaat ovat lähinnä pistäytyneet kirjastossa, joten lainaukseen tämä ei vaikuttanut. Toisaalta kävijöitä toi pääkirjastoon lisää lehtisalin avaaminen aikaisemmin aamulla. Sen sijaan Jurvan kirjaston kävijämäärä kasvoi hurjat 34 %. Kirjaston naapuriin avattiin uusi päiväkoti, joka on tuonut päiväkotiryhmiä entistä enemmän kirjastokäynneille. Päiväkodin ansiosta kirjasto on nyt entistä paremmin myös lapsiperheiden asiointireittien varrella.

Kurikan kirjastoissa järjestettiin vuoden 2015 aikana 16 näyttelyä ja 144 tapahtumaa. Tapahtumissa oli 3148 osallistujaa. Opastuksiin ja käyttäjäkoulutuksiin panostettiin. Koulu- ja päiväkotiryhmille järjestettiin kirjavinkkausta sekä tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetusta, aikuisille nettivinkkauksia sekä opastusta tietotekniikan käytössä ja verkkoasioinnissa. Koulutuksia järjestettiin 267 kertaa ja niihin osallistui 1618 henkilöä. Tapahtumien osallistujamäärä laski hieman, sen sijaan koulutusten osallistujamäärä kaksinkertaistui.

Lainaus- ja kävijämääriä kasvatti ensinnäkin se, että kirjastoilla ei viime vuonna ollut ylimääräisiä sulkemisia, vaan kaikki toimipisteet pystyttiin pitämään auki normaalisti. Toiseksi uutuushankintojen lisääntyminen vaikutti siten, että ajankohtaista ja kiinnostavaa lainattavaa oli tarjolla entistä enemmän ja monipuolisemmin. Kokoelmiin hankittiin enemmän etenkin uusia lasten- ja nuortenkirjoja, aikuisten kaunokirjoja, äänikirjoja, elokuvia ja konsolipelejä. Kirjallisuus myös kiinnosti yleisöä viime vuonna selvästi enemmän, kääntyiväthän kirjojen myyntiluvutkin kasvuun ensi kerran sitten vuoden 2008.

Kurikan kirjastojen tunnuslukuja 2015
17,17 lainaa / asukas
8,6 kirjastokäyntiä / asukas
2,3 verkkokäyntiä  / asukas
542 uutuushankintaa / 1000 asukasta
uutuushankinnat 5 % kokoelmasta
poistot 8,3 % kokoelmasta

Kuvia vuoden 2015 varrelta
Novellikoukussa neulottiin ja kuunneltiin novelleja joka kuukausi

Sedun opiskelijat esittivät musiikkia tiistai-iltapäivisin

Satutunneilla oli monenlaista ohjelmaa

Kirsti Ranto vieraili kirjallisessa illassa

Yökirjastossa ratkottiin murhamysteeriä

Mangapajassa syntyi sarjakuvaa

Kirjastolaiset osallistuivat valtakunnallisille kirjastopäiville Seinäjoella ja esittelivät siellä Kirjastot kuntoon -hanketta

Nalletohtori totesi nalle terveeksi

Pelipäiviä oli kerran kuussa

Kirjastoauto oli mukana Kurikan kesätori-illoissa

Kirsti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti