pihlajankevari

pihlajankevari

16.10.2014

Jurvan kirjasto 140 vuottaJurvan kirjasto täyttää tänä vuonna 140 vuotta ja juhlistammekin kirjaston pitkää taivalta lauantaina lokakuun 25. päivä. Kirjasto on silloin poikkeuksellisesti auki kello 10 - 15 ja asiakkaat ovat tervetulleita juhlimaan kirjaston henkilökunnan kanssa. Ja toki myös kirjastoaineiston palauttaminen ja lainaaminen onnistuu. Juhlassa on luvassa juhlapuheita, runonlausuntaa ja musiikkia. Ja tietysti täytekakku- ja kahvitarjoilu.  :) 
Pieni palanen historiaa voisi tässä kohtaa olla paikallaan.

Alkusysäyksen kirjaston perustamiselle antoi Jurvan ensimmäinen kirkkoherra O. W. Forsman (1856 - 1871), joka kärsi yksinäisyydestä ja jota hän sitten koetti karkottaa lukemalla. Kirjeissään ystävilleen hän pyysi lähettämään kirjoja, koska "ne ovat täällä Jurvassa kuin pelastava lankku hukkuvalle". Luultavasti hänen ehdotuksestaan alettiin koota rahaa kirjaston aikaansaamiseksi. Kuitenkin vasta vuonna 1874 kuntakokous päätti perustaa lainakirjaston, koska muissakin pitäjissä niitä oli ja ne oli hyviksi havaittu kansan valistuksen ja siveyden suhteen.

Ensimmäisenä kirjastonhoitajana toimi lukkari Juho Söyrinki. Kirjoja kirjaston kokoelmassa oli peräti 110 kappaletta, jotka jurvalaisten kunniaksi olivat miltei koko ajan lainassa. Kirjaston toiminta ilmeisesti alkuinnostuksen jälkeen hiipui, koska vielä vuonna 1892 kuntakokouksessa keskusteltiin lainakirjaston järjestämisestä.

Kunnallinen kantakirjasto perustettiin Jurvaan kirjastontarkastajan myötävaikutuksella vuonna 1935.

(Lähteenä on käytetty Pirjo Lakson tekstiä ”Jurvan kirjastotoiminnan historiikki vuoteen 1979”.)


Arkistoja tutkiessani totesin, että kirjastontarkastaja oli melko tiiviissä kirjeenvaihdossa Jurvan kirjaston kanssa. Muun muassa tällaisella kirjeellä hän lähestyi kirjastonhoitaja Liisi Holmaa vuonna 1958:

 
Kirjastontarkastajan kirje kirjastonhoitajalle vuonna 1958.

Yksi kirjastontarkastajan kirjeistä jäi erityisesti mieleeni. Kirje on päivätty maaliskuun 30. päivä 1940 eli juuri kun talvisota oli päättynyt. Kirjastontarkastaja kirjoitti: "Suuressa koettelemuksessa on nyt nähty minkä voimanlisän antaa kansalle sen korkea sivistystaso. Se velvoittaa myös meitä vapaan sivistystyön tekijöitäkin edelleen vaalimaan uskollisesti omaa sarkaamme kansansivistystyössä. Hyvä kirja voi myös tänä aikana auttaa kantamaan surua ja varjelee mielenmasennukselta." Kirjastontarkastaja jatkoi vielä: "Suomalaisella sitkeydellä on jatkettava elämää tästä eteenpäinkin ja palautettava normaaliseen toimintaan yhteiskuntaelämän arkityö ja elämänsyke, missä voidaan." Juuri tällaisin sanakääntein sodan jälkeisenä vaikeana aikana pyrittiin luomaan uskoa ihmisiin ja mahdollisuuksien mukaan yritettiin palata ns. normaaliin päiväjärjestykseen. Myös kirjasto oli omalta osaltaan auttamassa ihmisiä palaamaan arkeen.

 
Historiansa aikana Jurvan kirjasto on toiminut useassa eri paikassa ja nykyisissä tiloissa kirjasto on toiminut vuodesta 1983 lähtien. Nykyisen kirjastorakennuksen on suunnitellut arkkitehti Kosti Kuronen vuonna 1979. 


Tällaiselta kirjasto näytti rakennusvaiheessa:
  


Ja tällaiselta näytti sisällä:
 Lopulta uusi uljas kirjasto oli valmis!
©Kalervo Puskala ARPS
Kirjaston julkisivu vuonna 1983. Ja sisälläkin näytti hienolta!

©Kalervo Puskala ARPS
Kirjastosali vuonna 1983.
Kirjastoautotoiminta alkoi Jurvassa vuonna 1978 ja nykyinen kirjastoauto otettiin käyttöön marraskuussa vuonna 1991. Tällä hetkellä kirjastoautolla on 60 pysäkkiä.

Vanha ja uusi kirjastoauto vuonna 1991.
Tervetuloa juhlimaan 
140-vuotiasta Jurvan kirjastoa
lauantaina 25. lokakuuta!

~ kahvitarjoilu alkaa kello 13 ~  
- Noora - 


1 kommentti:

  1. Ensimmäinen Jurvan kisjastonhoitaja, lukkari Juho Söyrinki, oli iso iso isäni. Mielenkiintoista löytää tämä teidän web sivu 140-vuoden kunniaksi. Olisin erittäin kiitollinen jos kirjaston arkistoissa löytyisi lisä tietoja esiisästäni. Asun Kanadassa, eikä tällä hetkellä ole mahdollisuutta itse tulla käymään. Email osoitteeni on elise.butts@outlook.com. lämpimin terveisin kotimaahan, Elise

    VastaaPoista