pihlajankevari

pihlajankevari

24.10.2013

Kirjahaaste #19





1.    Kirja joka muutti elämäni
En voi sanoa yhden kirjan muuttaneen elämääni, mutta lukemaan oppiminen muutti kyllä. Ja siitä hetkestä n. kuusivuotiaasta asti on moni kirja vaikuttanut elämääni. Sain jo lapsena jouluisin ja syntymäpäivinä kirjan lahjaksi ihanalta tädiltäni Martalta. Oman kirjan omistaminen siis muutti elämäni. Ensimmäinen koko elämäni muistissa oleva oma kirja oli  Aili Somersalon, MESTARITONTUN SEIKKAILUT. Sadun lumo astui siinä maailmaani. Sitten Topeliuksen sadut ja Leena Härmän TUITTUPÄÄ KIRJAT vaikuttivat vahvasti itsetuntooni. Satutäti Lilli Porthan asui sotaa paossa naapurissani ja häneltä sain lahjaksi hänen kirjansa  ILO-MATTI JA PRINSESSA. Sadun voima jäi elämään.
Opiskellessani kirjallisuutta löytyi monia vaikuttaneita kirjoja. Mainitsen vain lukioajan vaikuttavimman kirjan Toivo Pekkasen LAPSUUTENI. Sen viisas äidinkielenopettajani Hanna Palmrooth antoi minulle vesirokkoiselle esitelmää varten luettavaksi. Sen myötä havahduin siihen, että kirja voi kuvata lapsen maailmaa sykähdyttävästi. Professori Pekka Pesonen sanoi Helsingin Sanomissa:” Kirjallisuus avaa paljon ihmeellisiä tasoja, joita ei muuten tavoita.”Se on ihan totta.

2.    Kirja joka teki minut hilpeäksi

Hauskoja kirjoja olen lukenut paljonkin, varhaisimmat lienevät Aapelin (Simo Puupposen) VINSKI-kirjat. Niitä voi lukea vieläkin, siis iästä huolimatta, ja aina huumori on yhtä puhuttelevaa. Aapeli pakinoi myös jokapäiväisesti Savon Sanomissa lapsuudessani.
Huovisen HAVUKKA-AHON AJATTELIJA on kirja, jota olen lukenut monta kertaa ja nauttinut Huovisen huumorista. Eikä unohtaa sovi Kiven SEITSEMÄÄ VELJESTÄKÄÄN, hauskoja käänteitä on muiden ansioiden lisäksi ensimmäisessä suomenkielisessä romaanissa kovasti.

3.      Kirja, jota parhaillaan luen

Luen koko ajan useita kirjoja. Romaaneista voisin mainita Kristiina Harjulan, PISPALAN KIVIÄ. Se osui kirjaston uutuuksien hyllystä sattumalta käteeni. Kirja on hyvä kuvaus lapsen kannalta nähtynä Tampereen Pispalan harjun elämästä sodan jälkeisenä aikana. Murre värittää kirjaa mukavasti.
Käteeni osui alennusmyynnistä Lindqvist-Ojasen TAITEILIJAKOTEJA.  Siinä kuvataan kymmenen suomalaisen taiteilijan elämää ja koteja Suomen taiteen Kultakauden ajalta. Kirja on hyvin mielenkiintoinen, mutta tarpeen lukea vähitellen. Kesken on myös Riika Pelon, JOKAPÄIVÄINEN ELÄMÄMME. Se on kuvaus venäläisen runoilijasta Stalinin terrorin kynsissä.

4.     Kirja, jonka aion lukea
Pauliina Rauhalan TAIVASLAULU on luettavien listalla, samoin Kjell Westön uusin ja Anja Snellmannin viimeisin. Luettavia kirjoja on koko ajan jonossa. Onneksi kirjastosta saa myös uutuuksia, kun vain muistaa tilata.

5.    Kirjan henkilö, jonka haluaisin tavata
Jos kaikista lukemistani kirjoista voi valita henkilöitä, niin ehdottomasti ykkösenä olisi Muumimamma. Hänen esimerkillinen elämänasenteensa ja perheenäidin roolinsa on puhutteleva. Muutkin Muumikirjojen henkilöt olisivat mieluisia tavata. Ja tämä ottaen huomioon, että tutustuin muumeihin vasta aikuisiällä ensimmäisten lastenkirjojen lukuhetkissä lastemme ollessa pieniä. Tavattavia kirjojen henkilöitä olisi pitkä lista SEITSEMÄN VELJEKSEN Juhanista Ulla-Leena Lundbergin  JÄÄN pappiin ja pastorskaan.


Mitenkähän sitä tulisi toimeen, jos ei olisi kirjoja ja kirjastoja!
Kiitos kirjaston hyvistä palveluista!

Maiju Hemminki

1 kommentti:

  1. Jokapäiväinen elämämme kirjan olen lukennut ,mielenkiitoinen.Tässä elämän vaiheessa lukemiselle jää vähän aikaa,valitettavasti.Lyrikkaa enimmäkseen ja vielä ulkoa opiskelu.AV.

    VastaaPoista