pihlajankevari

pihlajankevari

5.3.2012

Kirjalaarista poimittua - kevään uusia kuvakirjoja


”Keväällä on muuten märkää vähän joka puolella. Välistä kun tullaan koulusta, tie on kuravellinä. Ja silloin kumisaappaat litsahtelevat ja me roiskimme kaikkein suurimmissa kuralätäköissä. Joskus pojat kahlaavat ojassakin, vaikka silloin heidän saappaansa kyllä tulevat täyteen vettä.”
- Astrid Lindgren: Melukylän kevät (1973)
Näin Pepin äiti kuvaili aikoinaan tätä vuodenaikaa, jolloin räystäiltä nokkuu vesi, aurinko nauraa täydellä naamallaan ja ruohokin pilkistelee jo paikoin – kyllä, keväthän se! Lasten kuvakirjatarjonta näyttää varsin mukavalta, tässä muutama mukava ja myhäilyttävä poiminta niin lasten kuin aikuistenkin iloksi.

Chapman, Jane: Hiiren parhaat ystävät
Hiiri istuu joen rantaan kivelle odottamaan parhaita ystäviään. Paikalle tulevat ensin Kani, sitten Sammakko, ja vielä lopuksi Kilpikonnakin. Kaikki viettävät mukavan päivän eväitä syöden ja odottaen Hiiren parhaita ystäviä. Keitä ne ystävät sitten ovatkaan, hämmästyttää koko konkkaronkan! Kauniisti kuvitettu kirja kertoo ystävyydestä. Luonnonkuvailusta myös plussaa.

Corderoy, Tracey & Warnes, Tim: Miksu ja Milli: Ihmeellinen taikatemppu
Miksu on saanut pikkusiskostaan Millistä tarpeekseen: Milli matkii joka asiassa, teki Miksu mitä tahansa. Miksun saadessa taikurin varusteet hän päättää taikoa rasittavan pikkusiskonsa kokonaan näkymättömäksi. Niin taitaa todellakin tapahtua.. vai tapahtuuko? Miksun taidot taikurina ovatkin yllättävät, kuten kirjan loppu osoittaa. Hui!

Dale, Penny: Dinot rakennuspuuhissa
Ankylosaurus, Allosaurus, Megalosaurus.. ja niin edelleen. Kymmenen dinosaurusta ovat päättäneet rakentaa yhteistoimin jotain jännittävää.. mitä se on josta jokainen dinosaurus pitää? Pikkupoikien unelmakuvakirja; mukana on erilaisia dinoja ja kaivinkoneita.  Maanmöyrintää ja rakentamista kirja pullollaan. Salakavalasti numerot yhdestä kymmeneen tulevat myös tutuksi.


Fuge, Charles: Pikku dinojen lentomatka
Rapsu, Nuusku ja Hujoppi ovat parhaita ystäviä, ja jokaisen pikkudinon haaveissa on osata lentää.  Vaikka ne kuinka kovasti harjoittelevat, ei se meinaa sujua.. kunnes ne tapaavat ystävällisen Teron ja pääsevät kokeilemaan lentämisen ihanuutta!

Harainen, Pirkko: Tekemistä riittää, Emma
Jo yhdeksäs Emma-kirja pureutuu isän työttömyyden kokemiseen lapsen näkökulmasta. Emma ja Eino ovat ihmeissään kun isä ei enää menekään aamuisin töihin. Toisaalta aina kotona oleva isä on hauskaa seuraa, leikkikaveri kun on aina lähellä. Isästä kuitenkaan kotona olo ei aina ole niin mukavaa. Emma, Eino ja isä keskustelevat eri ammateista ja työn teosta. Lopulta lapsillekin keksitään sopivia töitä, niitä joita kotitöiksi kutsutaan. Kirjan lopussa on oivia keskustelunaiheita lapsen kanssa työn tekemisestä, eri ammateista, ja ihmisistä joilla ei töitä välttämättä ole.  Hyvä teema lastenkirjalle.Horse, Harry: Pikkukani ja uudet vauvat
Pikkukanille on syntymässä pian pikkuveli tai pikkusisko. Innoissaan se hoputtaa vauvaa syntymään jotta pääsisi leikkimään sen kanssa: pomppimaan ja loikkimaan. Kanisairaalassa Pikkukania odottaakin yllätys: vauvoja on kolme! Mitä tapahtuukaan kun Pikkukani päättää tehdä vauvoille aamupalaksi porkkanoita, tai kun vauvat eivät osaakaan leikkiä raketilla tai ottaa palloa kiinni.. isä ja äitikin ovat jo lopen uupuneita vauvojen hoitoon. Pikkukani keksii jotain ja saakin pian huomata kuinka tärkeä apu se onkaan vauvojen hoidossa.  Hellyttävä kirja perheen kasvamisesta ja sisarusten tärkeydestä.

Jüngling, Christine: Vähän aikaa vielä!
Peetun ja Iinan lempipuuhaa ovat tietokoneella palaaminen ja television katseleminen. Lapset ovat lähdössä kavereidensa Essin ja Juuson luokse, ja autoon pakataan totta kai mukaan pelikonsolit. Yllätys odottaa Peetua ja Iinaa perillä: tänään ei pelatakaan auto- tai prinsessapelejä, vaan lähdetään porukalla seikkailupuistoon viettämään puuhapäivää. Päivä menee liian nopeasti ja kotona Peetua ja Iinaa odottaakin yllätys. Taitaa olla aika luoda uudet säännöt koko perheelle..   Kirja opettaa perheitä median käyttöön sopivassa suhteessa, yhteisiin harrastuksiin ja tekemiseen kannustamalla.´

-iipu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti