pihlajankevari

pihlajankevari

7.2.2011

Norsunluurannikon arkea, lempeä ja ihmissuhteita


Marguerite Abouet ja Clément Oubrerie
Aya - Elämää Yop Cityssä
Arktinen Banaani 2010
Kranneista

Elämää Yop Cityssä on saippuasarjamainen ja eksoottinen sarjakuva. Se kertoo afrikkalaisesta elämästä ja ihmisistä ja on ainutlaatuinen ja viehättävä tapaus.

Aya on muiden mielestä liian älykäs, mutta mahdottoman kaunis tyttö Yopoungonin kaupungissa. Hän haaveilee opiskelevansa lääkäriksi, isänsä harmiksi, muiden ihastukseksi. Pääasiallisesti hän joutuu sekaantumaan ystäviensä asioihin ja miesten ahdistelun kohteeksi. Ayan läheiset riitelevät, rakastavat, pettävät, juoruavat ja juhlivat. Inhimillinen draama on aina pääasia.

Abouetin kerronta nojaa vahvasti dialogiin. Keskustelut ovat tarinaa eteenpäin vievä voima ja harvassa ovat sanattomat tilanteet. Miespuoliset hahmot ovat selvemmin karrikoituja persoonia verrattuna naisiin, joita ei aina edes tunnista toisistaan. Abouet kohtelee henkilökaartiaan lempeällä huumorilla. Sivusommittelu on jähmeä, konservatiivinen, mutta pehmeä. Kuvakulmien vaihtelua tapahtuu ilahduttavan usein.

Oubrerien kuvitus persoonallista ja nättiä, vaan ei kovinkaan elastista ja kaukana dynaamisesta. Haalea maltillinen väritys sävyttää eloisaa maailmaa.

Sarjakuvasta tulee mieleen arkiset kotimaiset draamat Hyvien ihmisten kylät ja muut. Ehkä Afrikka ei olekaan aivan niin kaukana.

-ttt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti