pihlajankevari

pihlajankevari

31.8.2010

Terveisiä keskiajalta


Kävin reilu viikko sitten keskiaikamarkkinoilla Hämeenlinnassa. Ihailin hevosturnajaisia ja silmänkääntäjän temppuja. Söin myös tosi hyviä lammasmakkaroita, hapankaalia, villisikaa ja nekkuomenoita.

Reissun jälkeen piti oikein tarkistaa, syötiinkö keskiajalla oikeasti näin hyvin. Kyllä vain - toki arvatenkin köyhimpien oli tuolloin turha rasvaisista makkaroista haaveilla.

Tutkija Hannele Klemettilän kirja "Keskiajan keittiö" on perusteellinen mutta eloisa katsaus ajan ruokakulttuuriin. Kohtuuteen pyrittiin, yltäkylläisyydestä haaveiltiin ja nälkävuosia pelättiin. Vähän yllättävää on se, miten monipuolinen suolaisten, makeiden ja tulisten makujen kirjo keskiajallakin oli käytössä.

Tallinnalaisen keskiaikaravintolan omistajat Jukka Blomqvist ja Auri Hakomaa ovat kirjoittaneet "Keskiajan keittiön salaisuudet" resepti- ja tunnelmakirjaksi. Aivan äkkiseltään kurikkalaisissa oloissa ei voi valmistaa vaikkapa nahkiaisia mausteviinikastikkeessa, mutta helpomminkin kokeiltavia reseptejä löytyy. Myös pienet triviat ovat mielenkiintoisia: olut oli keskiajalla erittäin yleinen juoma ja usein terveellisempääkin kuin kaivojen saastunut vesi. Lapsetkin saattoivat latkia litran olutta päivässä! Alkoholipitoisuudeltaan juoma tosin oli mietoa.

Vielä voisi tutustua Pirkko Jurvelinin "Keskiajan keittokirjaan" ennen kuin palaa takaisin arkeen ja makaronilaatikkoon.

Hauskaa makumatkaa kirjaston kautta!

-Paula R

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti