pihlajankevari

pihlajankevari

19.10.2013

Kirjahaaste #18

1.    Kirja, joka muutti elämäsi?

Jos samaa kysymystä kysyy joltain toiselta ikäiseltäni henkilöltä, vastaukseksi saa mitä luultavimmin sanat Harry Potter. Minä en kuitenkaan kuulu näihin, jotka ovat joutuneet J.K. Rowlingin menestys kokoelman pauloihin. Tietenkään en vähättele Rowlingia ja tämän menestystä loistavana kirjailijana.
Kirja, joka muutti elämäni, on Eva Ibbotsonin Kazanin tähti. Olen aina pitänyt kirjoista, jotka kertovat menneestä. Pystyn kuvittelemaan mukulakivikadut ja puuhellan sisuksissa rätisevät halot sekä harpun, joka vyöryi koko painollaan portaita alas. Annikan elämä professorien luona ei välttämättä ollut sitä, mitä hänellä olisi saattanut olla, jos hänellä olisi ollut äiti ja isä, mutta se elämä oli juuri sopiva hänelle. Kazanin tähti saa tajuamaan toisten ihmisten läpikuultavuuden; kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.  Kirja myös opettaa näkemään sen kaiken hyvän, mitä ympärillä on jo valmiiksi, eikä onnea tarvitse hakea yhtään sen kauempaa.

2.    Kirja, joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi?

En ole mikään varsinainen runojen ystävä, mutta on olemassa yksi runokokoelma, joka saa nostettua hymyn minunkin huulilleni. Tämän kirjan runot on kirjoittanut Bertolt Brecht ja ne on koottu vuosilta 1914–1956. Aiemmin en ollut kohdannut vastaavaa runokokoelmaa, ja olin lukiessani aivan hämmästyksissäni. Mietin alati lukiessani kyseistä teosta, miten tuollaista oli edes saatettu kirjoittaa. Erityisesti pölkkypään määritelmä on jäänyt päällimmäiseksi mieleen kokoelmasta, sillä ensimmäisenä runona ikinä se sai minut nauramaan.

3.    Kirja, jota parhaillaan luet?

Tällä hetkellä en lue mitään kirjaa, koska lopetin juuri yhden mielenkiintoisimmista sarjoista. Luin Ann Cleevesin kirjan Sininen sarastus, joka on Shetland – saarille sijoittuvan neliosaisen rikosromaanisarjan viimeinen osa. Kirjassa oli niin paljon tunteita ja aivojen käyttöä vaativaa pähkäilyä, että päästyäni viimeiselle sivulle en voinut uskoa kaiken loppuneen. Muutaman päivän ajan olin elänyt aivan toisenlaista elämää. Olin osa Shetland – saarten tapahtumia.

4.    Kirja, jonka aiot lukea?

Aion lukea seuraavaksi Nälkäpeli trilogian, jota tuskin olisin itse tullut lukeneeksi, ellei ystäväni olisi minulle kirjoja lainannut ja kehottanut lukemaan. Sama henkilö sai minut lukemaan myös Harry Potter – kirjat. Olen nähnyt Nälkäpeli – elokuvan, joka oli odotusteni vastaisesti yllättävän hyvä. Elokuva täten vahvisti haluani lukea sarja. Hyllyssäni on odottamassa myös Sir Arthur Conan Doylen kootut kertomukset Sherlock Holmesista, jota palan halusta päästä aloittamaan.

5.    Kirjan henkilö, jonka haluaisit tavata?

Tämä on ehdottomasti vaikein kysymys! Mieleeni tulee kuitenkin pienen mietinnän jälkeen kaksikin henkilöä, jotka haluaisin tavata kasvotusten: Sherlock Holmes ja Jimmy Perez. Molemmat ovat älykkäitä miehiä, jotka ratkovat rikoksia omilla tavoillaan. Holmes on tunnetun Sir Doylen ja Perez Ann Cleevesin keksimä henkilö. Jos valita pitäisi silti vain toinen heistä, valitsisin herra Holmesin, sillä hänessä on jotain, mitä ei edes tavallisessa etsivässä ole; ehkä ajatuksiltaan liiankin täydellinen, mutta silti hurmaava ja tahdikas. Saattaisipa hän antaa minun auttaa seuraavan juttunsa ratkaisussa.


Sanna Saarenpää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti