pihlajankevari

pihlajankevari

8.10.2013

Kirjahaaste #121.   Kirja, joka muutti elämän? Todella vaikea nimetä yhtä kirjaa. Kaiken kaikkiaan jo lukemaan oppimisen kokemus oli niin huikaisevaa. Toisella kymmenellä olevia lukijoita kutsutaan ahmimisikäisiksi lukemisen suhteen. Minulla tuo ahmimisikä taisi alkaa jo heti opittuani lukemaan -  nelivuotiaana. Rakastin pieniä Helmi Krohnin kirjoja – Hipsuvarvas autiolla saarella, Hipsuvarvas ja Nökönenä, Untuvakerä ym. Ne kertomukset olivat äärimmäisen kiehtovia ja oikeasti vähän pelottaviakin.

2.   Kirja, joka tekee minut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi? Nonsense-runous, kuten vaikkapa Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu on varmaan ollut suosikkini aina ja kaikenlainen sanoilla hassuttelu. Jukka Itkosen runous – Krokotiili hikoaa ja muita eläinrunoja samoin saa aina hyvälle tuulelle, samoin kirjailijan sadunkerronta. Sorsa norsun räätälinä on melkoisen vauhdikasta tarinointia ja vanhat sadut saavat hyvinkin hilpeän uuden muodon.

3.   Kirja, jota parhaillaan luen? Luen parhaillaan Laura Kokon toimittamaa Volter ja Hilja : Ovat sanasi kuin valoa minulle, Volter Kilven ja Hilja Vanhakartanon kirjeenvaihtoa. Teksti on todella kuin valoa muillekin kuin silloisille kirjeiden kirjoittajille. On uskomatonta, miten Volterin ja Hiljan sanojen mukana pääsee heidän maailmaansa, utuisiin ajatuksiinsa ja vilpittömään ystävyyteensä ja rakkauteensa. Kirjeet kuvastavat myös omaa aikaansa ja kulttuurista tapaa ilmaista omia ajatuksia. Kuten teoksen toimittaja toteaa, kirjeiden jotkin yksittäiset tekstit muistuttavat enemmän kaunokirjallisia kokeiluja kuin varsinaisia kirjeitä.

4.   Kirja, jonka aion lukea? Syksyn kirjatarjonnasta seuraavaksi taidan napata luettavakseni Kari Hotakaisen Luonnon lain. Kirjailija on nyt kovasti ollut esillä ja haastateltavana ja saattaisinpa kirjaa kohtaan tuntea ennakko-odotuksia. Pidän kuitenkin kovasti Hotakaisen tavasta kirjoittaa ja myös hänen vaatimattomasta ja osin sarkastisestakin tavastaan esiintyä. Luulenpa, etten pety myöskään tulevan lukukokemuksen osalta.

5.   Kirjan henkilö, jonka haluaisin tavata? Hämäläistytölle jonkinmoinen suuntaa-antava oppikirja pohjalaiseen luonteeseen on ollut Orvokki Aution trilogia Pesärikko. Olen lukenut kirjat moneen kertaan ja kohtaan henkilöt uteliaana aina löytäen heistä uusia ominaisuuksia. Olisi aika hauska tavata heistä Ilmi Larvan talosta. Saisi keskustella hänen kanssaan ja löytäisikö Ilmi minusta yhtään ”proteiinia”, kuten hän tapasi luonteen ilmaista.

Kaiken kaikkiaan oli hauska mietiskellä omia lukemisiaan ja mieltymyksiään. ”Ei tehrä tästä ny kuitenkaan numeroo” –hämäläiseen tyyliin."

Suvi Veijalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti