pihlajankevari

pihlajankevari

19.1.2011

Matkojen matka

Isoollakirkolla pidettävien matkamessujen aikana sitä alkaa kirjastosedänkin mieli halajamaan pois täältä lumen keskeltä. Kaffipöydissä, baaritiskeillä, illanistujaisissa ja jopa kassajonoissa nostetaan pakkasen keskellä puheeksi, mihin haluisit lähteä matkalle, jos saisit matkustaa ihan minne vaan? Kun asiaa ryhtyy pohtimaan niin yksi asia nousee allekirjoittaneella ylitse muiden: tuo teiden kuningas, laulujen lähde ja minun suurin haaveeni, Route 66, automatka Chicagosta Los Angelesiin.
Markku Henriksson kirjoittaa kirjassaan ”Amerikan tiellä” osuvasti tästä matkahaaveitteni Graalin maljasta. ”Route 66 on maailman kuuluisin tie. Se on USA:n selkäranka. Se kulkee vihreän, keltaisen, punaisen ja harmaan maan halki. Se on osa Amerikkaa ja se on Yhdysvallat. Se on kaikkien teiden äiti.” Itse matkasta on kirjoitettu lauluja ja kirjoja ja on se ollut miljöönä monissa elokuvissakin. Ehdottomasti paras kirja suomeksi aiheesta on juuri tämä Markku Henrikssonin ”Amerikan tiellä – Route 66”. Oletpa lähdössä matkalle haaveissa tai oikeasti, lue tämä teos niin saat matkastasi enemmän irti. Teos sisältää itse tien historian ja nykypäivän, unohtamatta kaikkea siltä väliltä. Kirjoituksesta aistii maantien antamat mahdollisuudet ja suuren seikkailun. Arvosanaksi annan neljä autonrengasta neljästä, ja laitanpa päälle vielä vararenkaankin.

Get your kicks on route 66.

-TimoN-

1 kommentti:

  1. Christopher Hitchensillä on hieno essee tuosta legendaarisesta matkasta opuksessa: Rakkaus, köyhyys ja sota.

    Hitchens kertoo miten otti allensa avoauton ja mitä matkalla ajatteli, teki ja koki. Sisältää juttua myös tien historiasta.

    Löytyypi Kranneista, kans.

    -ttt

    VastaaPoista