pihlajankevari

pihlajankevari

11.3.2015

Jännitystä, romantiikkaa, historiaa - ja muita asiakaskyselyn tuloksia

Kysyimme asiakkaiden mielipiteitä kirjastopalveluista helmikuussa. Pääkirjastolla ja Jurvan kirjastolla oli omat kyselynsä. Kyselyyn sai vastata joko paperilomakkeella tai nettilomakkeella. Kerron pääkirjaston kyselyn tuloksia. Jurvan kirjaston kyselyn tulokset esitellään myöhemmin. Kuvat ovat Lainan päivän tapahtumista.

Suomalais-italialaisessa satutuokiossa Andrea ja Marlee
Pääkirjaston kyselyyn vastasi 63 henkilöä. Heistä 38 täytti paperilomakkeen, 25 vastasi netissä.

Ensinnäkin halusimme tietää lehtisalin käytöstä. Erityisesti meitä kiinnosti, miten asiakkaat suhtautuisivat omatoimikäyttöön. Vastaajista 39 oli lehtisalin käyttäjiä, 25 ei käyttänyt lehtisalia. Päiväkäyttäjäiä oli 18 vastaajaa. He asioivat lehtisalissa usimmiten kello 11-16. Iltakäyttäjiä oli lähes yhtä paljon, 15 vastaajaa. He asioivat useimmiten kello 16-19. Aamukäyttäjiä, eli kello 9 ja 11 välisenä aikana asoivia, oli selvästi vähemmän, vain 6 vastaajaa. Yksi vaihtoehto lehtisalin aukiolon laajetamiseksi on omatoiminen käyttö kirjautumalla sisään kirjastokortilla kuntosalikortin tapaan. Lehtisalissa ei olisi silloin paikalla henkilökuntaa. Lehtisalia käyttäisi omatoimisesti 14 vastaajaa. Omatoimikäyttöön halukkaat käyttäisivät lehtisalia etenkin sunnuntaisin. Muuten toiveet jakautuivat eri ajoille, ainoastaan kello 22 ja 6 välillä ei käyttöhalukkuutta ilmennyt.

Kirjallisuutta eri kielillä
Toiseksi suunnittelemme aikuisten kaunokirjallisuuden jakamista ryhmiin lajityypin mukaan. Kysyimme, millaisia ryhmiä asiakkaamme haluaisivat. Eniten toivottiin omiksi ryhmikseen jännityskirjallisuutta, dekkareita, romantiikkaa ja historiallista kirjallisuutta. Paljon toivottiin myös sotakirjallisuutta, huumoria, fantasiaa, novelleja, tieteiskirjallisuutta, kauhua sekä uskonnollista kirjallisuutta. Muutamia toiveita oli myös erotiikan ja eräkirjallisuuden suhteen.

Unkarilaisen käsityön näyttely
Tapahtumat ovat tulleet luonnolliseksi osaksi kirjaston toimintaa. Halusimme tietää millaisia tapahtumia asiakkaat toivovat. Eniten toivottiin kirjallisuusaiheisia tapahtumia, kirjailijavierailuja, ääneen lukua, runoiltoja, uusien kirjojen esittelyä, lukuvinkkejä, lukupiirejä ja kirjoittajakursseja. Lapsille toivottiin satutunteja, yökirjastoa, pelitapahtumia ja muuta lapsille suunnattua ohjelmaa, myös viikonloppuisin. Nuorille toivottiin vinkkauksia, lukuinnostusta ja toiminnallisia tapahtumia. Muusikkovierailuja, musiikkiesityksiä ja pieniä konsertteja toivottiin niin ikään. Ehdotettiin myös tapahtumaa, jossa asiakas koostaisi suosikkikappaleistaan oman listan, jonka esittelisi yleisölle kirjastossa. Myös elokuvailtoja ja elokuvakerhoa toivottiin. Tapahtumatarjontamme on ollut tästä päätelleen asiakkaiden toiveiden mukaista, mutta saimme kyselystä myös uusia, hyviä tapahtumaideoita.

Kirjaston palveluihin oltiin pääasiassa tyytyväisiä, mutta joitakin parannusehdotuksia saimme vastaajilta. Aukioloaikoihin toivottiin jonkin verran lisäystä, erityisesti viikonloppuisin. Hiljaisen tilan parantaminen ja metelin vähentäminen oli muutaman vastaajan toiveena. Yksittäisiä toiveita oli myös sakottomien päivien, äänikirjojen ja kirjojen helpomman löytymisen puolesta.

Kysyimme myös halukkuutta osallistua asiakasraatiin. Asiakasraati antaisi palautetta palveluista ja osallistuisi kirjaston kehittämiseen. Halukkaita ilmoittautui kiitettävästi. Asiakasraati kokoontuu vielä kevään aikana. Mukaan ilmoittautuneille on tulossa kutsut.

Kurkistuksia kulttuureihin ja kotoutumiseen
Arvoimme vastanneiden kesken kirjapalkintoja. Voittajat ovat saaneet tiedon. Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Asiakaskyselyn tuloksia käytetään palvelujen suunnittelussa. Kerromme lisää, kun asiat etenevät toteutusvaiheeseen.

Kirsti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti