pihlajankevari

pihlajankevari

8.5.2015

VOITONPÄIVÄ 70 vuotta





Kirjaston varastoa penkoessani huomasin ajautuneeni ahtaaseen ja pölyiseen nurkkaan iso kasa kansikuvattomia kirjoja kainalossani. Aiheena toinen maailmansota on entuudestaan tuttu, mutta silti tuntuu että nämä ”unohdetut” kirjat ansaitsevat päivän esillä. Suurin osa näyttelyn aineistosta on kirjoitettu 1960-luvun alkupuolella. Monista opuksista on kansilehti taistelun tuoksinnassa kadonnut eikä takakannessakaan lue enää mitään. Ainoastaan selkämyksessä lukee haalealla teoksen nimi. Silti sisältö on täyttä tavaraa.

Haluan nostaa näistä löydöistäni muutaman esille juuri sinua varten. Kaikki kirjat ovat lainattavissa Kurikan kirjastosta.


Ohessa pieniä maistiaisia parista kirjasta jotka löysin.

Rommel
Kenraalisotamarsalkka Erwin Rommelin elämäkerta

”Berliinissä oltiin todella tyrmistyneitä. Eikä tuo malttamaton kenraali tiennyt, että hänen urotekonsa suistivat raiteiltaan natsien interventioon Balkanilla ja Neuvostoliitossa. Keitel sähkötti Rommelille – käyttäen niin kutsuttua Enigmakoodia – huhtikuun 3. pnä, että Hitler oli jyrkästi määrännyt Rommelin tehtäväksi pysyä lujasti paikallaan ja sitoa Englannin joukot. Nyt saatiin esimakua Erwin Rommelista, tuosta mestarillisesta petkuttajasta ja uppiniskaisesta seikkailijasta, joka aina piti oman päänsä…”

Atlantin valli murtuu

Kirjasta on tehty myös samaa nimeä kantava elokuva vuonna 1962. Pääosissa oli Hollywoodin kovimmat kasvot. John Wayne, Henry  Fonda, Robert Mitchum sekä Sean Connery, muutamia mainitakseni. Myös kyseinen elokuva on lainattavissa kirjastosta. Suosittelen lukemaan kirjan ensin ja siihen perään elokuva pyörimään.

”Äkkiä hän näki jonkun pitkän olennon rämpivän pois suon seasta. Tulija oli yltä päältä mudan ja liejun peitossa ja likomärkä. Olson oli tulossa ilmoittamaan, että joen tuolla puolen, suoraan vastapäätä Gavinia ja hänen miehiään, oli rautatie. Se kiemursi soiden halki korkeaa pengertä pitkin. Tämä oli ensimmäinen hyvä uutinen sinä yönä. Gavin tiesi, että näillä seuduin kulki yksi ainoa rata, Cherbourgin ja Carentanin välinen rataosuus, joka noudatteli Merderetin jokilaaksoa. Kenraalin mieli alkoi piristyä. Nyt hän ensimmäisen kerran tiesi, missä oli.”

Unohdetut urhoolliset

Kertomus Ranskan vastarintaliikkeestä 1940-1945

”Mutta koko matkansa ajan Ranskan halki he (Saksalaiset) olivat saaneet kokea Ranskan vastarintaliikeen hyökkäyksiä ja häirintää. He kohtasivat sillat räjäytettyinä ja tiet täynnä miinoja. Sissijoukot väijyivät saksalaisia metsissä ja tekivät yllätyshyökkäyksiä heidän kolonniaan vastaan valtateillä. Vihollinen ei koskaan tiennyt, missä seuraava hyökkääjä piili hetkeään odottaen.


Toisen maailmansodan loppunäytös 1945

Vuosi  oli se vuosi kun monien vuosien raakuudet olisivat loppumassa. Tämä teos kertoo noista viimeisistä hetkistä ja myös sen jälkeisestä ajasta.

”Dönitz tiedotti uutisen Hitlerin kuolemasta Saksan kansalle Hampurin radiossa toukokuun 1. päivänä klo 10.37. Kuuluttaja ilmoitti alustavasti, että vakava ja tärkeä tiedotus oli pian odotettavissa, ja pienen väliajan jälkeen, jonka aikana soitettiin Brucknerin seitsemäs sinfonia, Dönitz puhui. –Fuhrerimme Adolf Hitler on kaatunut. Saksan kansan päät painuivat syvimmän surun ja kunnioituksen vallassa.”

-TimoN-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti