pihlajankevari

pihlajankevari

19.12.2013

Joululoman lukuvinkkejä - harjoittelijamme Jaana suosittelee



Riina kävelee kotiin katukivetystä pitkin. Kun hän kaatuu, toisella puolen Helsinkiä asuu poika, jonka kämmenpohjaan ilmestyy haava

Tähdenpeitto on romaani Riinasta ja Tähdenpeitto on romaani Joonasta, se on tarkkaan sommiteltu ja hallitun runollinen kertomus kahdesta nuoresta, jotka elävät samassa kaupungissa, Helsingissä, ja kuitenkaan eivät. Tähdenpeitto on tarina ystävyydestä, tähtitieteestä, sähköstä ja yksinäisyydestä. Siitä, kuinka kaikki mitä on tulossa voi hetkessä muuttua konditionaalisiksi.


Ei hän tällaista toivonut. Halusi vain olla poikansa kanssa kahdestaan. Kohtaloa ei ole olemassa, on vain valintoja ja seurauksia.

On juhannuspäivän aamu. Kesken aamukahvin Jannen vaimo ilmoittaa haluavansa erota. Janne lukitsee vaimon vessan oven taakse, nappaa kolmekuisen poikansa kainaloon ja lähtee. Pian isän ja pojan automatka muuttuu pakomatkaksi. Taustapeilissä tuijottaa menettämisen pelko.




Kirkkaat päivä ja ilta on kaunis ja koskettava pienoisromaani, joka kulkee taitavasti kahdessa ajassa kutoen yhteen kolme kohtaloa. Se on tarina Iidasta, joka vuonna 1938 on juuri valmistunut opettajaksi, saanut viran pienestä kyläkoulusta vieraassa kylässä. Eräänä päivänä Iidaa puree kyy ja Iida rakastuu. Toisaalta se on tarina Iidan siskosta Edlasta, joka on kantanut mukanaan painavaa salaisuutta vuosikymmenten ajan, aina siitä asti kun toimi lääkintälottana sodan aikana. Se on myös tarina nuoresta Viljamista, jolla on edessään suuri elämänmuutos. Kirkkaat päivä ja ilta kertoo rakkaudesta, surusta ja lohdusta, uskosta ja luottamuksesta, sekä suurista päätöksistä.


Miltä näyttää suomalainen? Kansalliskirja sisältää n. 50 tarinaa, joita ei toisaalle osaa kuvitella.

Hautalan tarinat ovat lyhyitä, vain yhden tai kahden (harvoissa tapauksissa kolmen) sivun mittaisia välähdyksiä, jotka lopulta kertovatkin koko elämän tarinan. Ne kertovat tavallisista suomalaisista pesäpallopeleissä, huoltoasemilla, kahviloissa, marketeisa. Siitä, mitä tapahtuu voitetun tai hävityn arvokisafinaalin jälkeen, ja miten yksi hetki voi olla koko elämän mullistava. Kansalliskirja on hauska ja lämminhenkinen tarinakokoelma!



Stella Kaarniston arkeen kuuluvat uusi työpaikka, velka-asunto, ystävät ja eläkeikää lähestyvät vanhemmat. Sekä jylhän komea, mutta asiallistakin asiallisempi esimies Petri Puumala. Marraskuisen räntäkelin seasta Stellan elämään astuu myös naapurin Markus, joka saa Stellan kutomaan ympärilleen valkoisten valheiden seitinohuen verkon. Pinnistellessään kohti totuutta hän huomaa päätyvänsä sekä mainosmaailman nousevaksi tähdeksi että koko firman pelastajaksi. Mutta mikä on menestymisen hinta? Entä kuka on Figaro, nettitreffipalstan hurmuri numero yksi?

Stella tuo kohelluksellaan vahvasti mieleen Bridget Jonesin eikä kirjaa voi lukea nauramatta. Jos kaipaat hyväntuulista ja kevyttä luettavaa, on tämä kirja ehdoton valinta! 

Jaana

1 kommentti:

  1. Tuo Inka Nousiaisen "Kirkkaat päivät ja ilta" vaikuttaa mielenkiintoiselta. Sitä suositeltiin myös Jyväskylän kaupunginkirjastossa pidetyssä "teesalonki" -tilaisuudessa, jossa henkilökuntaan kuuluvat vinkkaavat toisilleen kirjoja.

    VastaaPoista